Nuoria kohdellaan usein kaupoissa kuin myymälävarkaita ainakin, vaikka käyttäytyisimme kuin pikkuiset partiolaiset ikään. Koko ajan on myyjä tuijottamassa ja tunkemassa seuraan ja jos sitä apua joskus tarvitsee, ei sitä millään saa. Muutaman kerran yhdessä nimeltä mainitsemattomassa eräs nimeltä mainitsematon vartija on varmasti lähtenyt seuraamaan minua... Se ei ole itsetuntoa nostavaa, eikä tunnu mukavalta. Löysin tähän ongelmaan vastauksen viime viikolla.

Pitkällisten etsintöjen ja monien hylättyjen kenkäparien jälkeen löysin itselleni talvisaappaat Tampereelta. En halunnut vetää jalkoihini niitä karvakammotuksia, en suostu muuttumaan luolanaiseksi muodin takia, minulla ei ole mitään halua taittaa nilkkojani piikkikorollisissa saappaissa, eivätkä buutsit yksinkertaisesti ole tyyliäni. Korolliset saappaat olivat nappiostos. Hyviä kenkiä oli tänä vuonna vaikea löytää, olisi itse asiassa asiaa varmaan pitänyt juhlistaa jotenkin...

Astelin uusissa saappaissani sisälle tupaten täyteen R-kioskiin ostamaan päivän Iltalehteä. Kaikki matti myöhäiset olivat päättäneet tunkea samalle kioskille lyömään vetoa illan jääkiekkopeleistä viimeisillä minuuteilla. Otin lehden rauhassa käteeni ja aloin selata sitä. Hymyilin lapselle, joka kitisi jonoa takanani. Tavallisissa urheilullisissa kengissä olisin ollut jurottava nuori, joka ei voi kestää jonotusta eikä kitisevää lasta. Saappaani olivat kuitenkin muuttaneet minut itse Neiti Tyyneydeksi. Minulla on varaa odotella jonossa lehteä lukien. Kassalle päästyäni myyjä hymyili minulle pahoittelevasti ja vaihdoimme tietäviä katseita kuin salaliittolaiset. Kopistellessani ulos, vanha mies kiiruhti avaamaan minulle oven. Hymyilin hänelle ja kiitin ja jatkoin matkaa saappaineni.

Jos haluat ihmisarvoista kohtelua ja kohteliaisuuksia silloin tällöin, vedä jalkaasi korolliset kengät. Ne ovat kuin taikakalu, joka nostaa sinut suoraan aikuistenmaailman johtopaikoille. (Tämä neuvo koskee kuitenkin vain naispuoleisia henkilöitä. Jos satut olemaan mies ja kävelet kaupungilla taikasaappaitteni tapaisissa kengissä, sinulle nauretaan, usko pois.)