Eilen sai Suomen kansa jälleen uuden idolin suosikkiohjelma Idolsin kautta. Ohjelman suosio katsojaluvuista katsottuna on kiistaton, mutta muuten alkaa formaatti jo menettää kiinnostavuuttaan. Jokainen tuotantokausi jättää Suomen tähtitaivaalle muutaman tähden. Osa niistä on niin himmeitä, ettei niitä edes kunnolla erota, osa on vain ohikiitävä tähdenlentoja, mutta on sinne pysyvämpiäkin tähtiä jäänyt.

Idoleiden tuottamista ohjelman avulla on kritisoitu paljon, mutta olen itse positiivisella mielellä ohjelmaa seurannut. Kaksi epäkohtaa on kuitenkin noussut mieleeni ylitse muiden. Ohjelman tapa mässäillä nuorten epäonnistumisilla vain on mielestäni turhaa. Kuitenkin tämä on yksi mahdollisuus päästä toteuttamaan unelmansa ja kansa saa konkreettisesti päättää, millaista musiikkia haluaa tulevaisuudessa kuunnella.

Toinen asia, joka minua vaivaa, on kilpailun alhainen ikäraja. Tänä vuonna finaalissa oli kaksi 16-vuotiasta tyttöä. Lukion ensimmäinen vuosi on varmasti mennyt aivan ohi kisoissa ja harjoituksissa juostessa. Jos tuosta vielä ura aukeaa, jää opiskelu varmasti liian vähälle huomiolle. (Tosin esimerkiksi Smakin pojat ovat ihan järkevästi saaneet yhdistettyä opiskelun ja bändin touhut.) Sitten kun tuo laulajanammatti ei enää elätäkään, onkin vähän vaikeampi saada mitään töitä. "Kyllä mä olen peruskoulun käyny ja sitten mä olin kolmannessa Idolsissa. Tulin hei tokaks. Muistatsä mut?" Se on sitten mars aikuislukioon.

Idolsin kautta julkisuuteen ponnistaneita laulajia pilkataan monilta tahoilta. Joidenkin henkilöiden kohdalla haukku on aiheellista, mutta joissain tapauksissa nuo ammukset menevät hukkaan. Esimerkkinä voisin mainita Antti Tuiskun, joka ensimmäisessä Idolsissa pääsi kolmannelle sijalle. Poika on sanoittanut ja säveltänyt omia kappaleitaan ja ollut muutenkin suuresti vaikuttamassa esittämäänsä musiikkiin. Keikoilla show on uskomaton ja Antilla on siinäkin ollut sormensa pelissä. Joskus hän on raatanut sitä tahtia, että loppuunpalaminen on ollut lähellä. Että ei ole itse ansaittu ura, vai?

Seuraamme mielenkiinnolla, miten tämän kolmannen (ja toivottavasti viimeisen) Idolsin tähtösten käy. Toivoa sopii, ettei ohjelma ole syönyt näiden henkilöiden persoonallisuutta. Mutta kolmella tuotantokaudellaan Idols on muuttanut sen läpikäyneiden henkilöiden elämää, mutta myös ohjelman ulkopuolisten ihmisten elämää. Olisi minulla aivan varmasti erilaista, ellei Antti olisi tietoisuuteeni astunut.