Tiesitkö, että vuonna 2006 Suomessa tapahtui 6740 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta? Tiesitkö, että Suomessa liikenneonnettomuuksissa kuolleista 14 % oli 2000-luvun alussa pyöräilijöitä? Tiesitkö, kuinka helppoa on kolaroida ruokakauppaa siivotessa pahasti lattianpesukoneella etikkahyllyyn? Entä tiesitkö, että ihmissuhteiden kolareissa haavoittuu monia ihmisiä minuutissa?

Kun saimme polkupyörän, päähämme talletettiin muistutukset liikennesäännöistä ja liikennemerkeistä. Kypärä piti olla päässä, ettei sattuisi eikä saanut ajaa liian lujaa. Täysi-ikäisyyden lähestyessä ystäväpiirilleni on tullut ajankohtaiseksi ajokortin suorittamisen aloittaminen. Teoriatunteja on toista kymmentä ja ajotuntejakin riittämiin. Kaikki tämä valmistelee meitä katalaa liikennettä vastaan, se yrittää säästää meidät onnettomuuksilta ja loukkaantumisilta.

Ihmissuhteissa ei ole minkäänlaista ajokoulua, joudumme nousemaan vieraaseen ajoneuvoon ja yrityksen ja erehdyksen avulla saamme tuon kulkuvälineen liikkeelle. Joskus käy pahasti ja kolaroimme. Saatamme satuttaa itseämme, saatamme satuttaa muita. Luotettavaa korjaajaa ei kuitenkaan ole ihmissuhteidemme ruttaantuneille helmapelleille, eikä lääkäriä, joka paikkaisi ikävästä huutavan sydämen. Joudumme pärjäämään omillamme, ilman minkäänlaista ohjeistusta.

Ihmissuhteiden liikenneruuhkassa on se hyvä puoli, että kaikkein köyhimmälläkin voi olla vaikka kuinka monta ajokkia, raha kun ei tässä tapauksessa ratkaise. Malleja on monia, merkkeinä kuitenkin toimivat Ystävyys, Rakkaus ja Sukulaisuus. Saatat olla ajamassa eteenpäin kaksipyöräisellä ystävyydellä (johon siis kuuluu lisäksesi yksi ystävä), mutta kesken matkaa saatat vaihtaa nelirenkaiseen Sukulaisuuteen. Ainoa huono puoli näissä ajokeissa on se, että joskus tuntuu olevan joitain pyöriä liikaa. Haluaisit ehkä matkata kaksipyöräiselläsi, mutta mukaan tunkeutuvat kolmannet, neljännet ja viidennet pyörät aiheuttavat päänvaivaa. Mitä silloin sanoisi? Ajaako vain ylimääräiset renkaat pois?

Muistakaa nyt ystävät tuolla liikenneruuhkassa pitää ajokeistanne hyvää huolta. Niitä täytyy hoitaa ja kunnostaa, eikä niitä saa jättää ruostumaan. Välttäkää kolareita ja ajakaa varovasti, sillä turvavyötä tunteille tai kypärää sydämelle ei ole vielä keksitty.