Vakilukijani ehkä muistavat toukokuulla kirjoittamani jutun Elämä on elokuvaa. Pohdiskelin oman elämän elokuvan roolituksien ongelmia. Nyt olen löytänyt tämän elokuvan tekemisestä toisenkin ongelman, joka on aina siellä ollut, mutta jota en ole osannut yhdistää. (Suosittelen lukemaan tuon tekstin ennen tämän tekstin lukemista, ihan vain selkeyden vuoksi...)

Hyvässä elokuvassa täytyy olla hyvä juoni. Käsikirjoittaja loihtii valkokankaalle mielenkiintoisia hahmoja ja yllättäviä tilanteita. Vaikka kaikki ei päähenkilöllä mene aina ihan putkeen, loppuratkaisu on lähes poikkeuksetta onnellinen. Hyvät käsikirjoittajat omaavat mielikuvitusta, mutta kun tullaan elämän elokuvaan, kuka toimii sen käsikirjoittajana?

Yritämme usein itse käsikirjoittaa elämämme juonta. Suunnittelemme monia tapahtumia etukäteen, suunnittelemme ne täydellisiksi. Järjestämme itsemme parhaaseen mahdolliseen opiskelupaikkaan ja myöhemmin mielenkiintoiseen työhön. Kirjoitamme juuri itsellemme sopivan perheen ja talon; kaikki on täydellistä. Mutta elämän elokuvien sivunäyttelijät eivät seuraa käsikirjoitustamme vaan omaansa. Jos emme edes itse toimi aina käsikirjoitustemme mukaan, miten voisimmekaan olettaa muiden niin tekevän?

Ongelmana tässä on se, että uppoamme usein omaan käsikirjoitukseemme. Suunnittelemme jonkun asian, ihmissuhteen, tai koulutuksen täydelliseksi, pohdiskelemme sitä pitkään. Pian alamme uskoa, että näin tulee todella käymään. Tuo hetki on kohtalokas, valehtelemme itsellemme, emme elä enää tosimaailmassa. Paluu haaveista todellisuuteen onkin sitten usein julma: huomaamme, ettei mikään olekaan niin kuin suunnittelimme.

Elämää on aina välillä mukavaa katsoa vaaleanpunaisten lasien läpi, kuvitella, miten kaikki olisi täydellistä. Kuitenkaan ei jatkuvasti kannata antaa niiden lasien keikkua nokalla, harmahtavat realisminlasit ovat pitkällä tähtäimellä paljon anteeksiantavammat. Unelmoida saa ja pitääkin, mutta loppujen lopuksi me kuitenkin elämme todellisessa maailmassa, emme haavetodellisuudessa.

Kuka siis loppujenlopuksi on elämämme elokuvan käsikirjoittaja? Vaikka voimme juoneen vaikuttaa itse hyvin paljon, emme voi ottaa kunniaa muusta kuin pääosan esittämisestä. Riippuen siitä mihin uskot, käsikirjoittaja on joko jokin ylempi voima, kohtalo tai sitten käsikirjoittajaa ei yksinkertaisesti ole. Valitse vapaasti.