Yksinäinen jääkarhu ui uupuneena etsien leposijaksi jäälauttaa, lopulta sen voimat uupuvat ja se hukkuu. Afrikkalaisessa maassa ihmisiä kuolee kuivuuden aiheuttamaan nälkään ja janoon, kun taas naapurimaassa ihmisiä menehtyy valtavissa tulvissa. Hämeenlinnalaislapsi hautaa pettyneenä suksensa autotallin nurkkaan, kun joulusta ei tänäkään vuonna tullut valkoinen.

Kuulostiko mukavalta? Ei varmastikaan, mutta nuohan ovat vain tiedemiesten maalailemia kauhukuvia tulevaisuudesta, eikö? Niin asia ei valitettavasti ole. Kaiken kukkuraksi nuo "tulevaisuuden kauhukuvat" ovat jo nyt nostaneet päätään varoittaen meitä tulevasta. Mutta mitä tekee ihminen? Meillä on tuhansittain älykkäitä tiedemiehiä, jotka ovat jo vuosikymmeniä varoittaneet meitä lähestyvästä katastrofista, meillä olisi taskut täynnä keinoja muuttaa elämäämme parempaan suuntaan, muttemme silti tee mitään.

Pakenemme helposti itsekkään suojamuurin taakse. Monet sanovat, etteivät muuta elämäänsä, koska eivät yhden ihmisen ponnistelut maailmantilaan mitenkään vaikuttaisi. Toiset sanovat, ettei ilmastonmuutos meitä koske, hyvä vaan että tulee, niin ettei tarvitse talvisin palella. Kuitenkin he kaikki ovat väärässä. Jos sinä et tee muutosta, ei sitä kukaan tee sinun puolestasi.

Kohtuuttomuus on ehkä aikamme synneistä suurin. Emme osaa usein vetää järkeviä rajoja ostoksillemme, haalimme koko ajan lisää ja lisää. Emme näe sitä vaivaa, että alkaisimme käyttää vihreää energiaa kotonamme tai laijittelisimme roskamme. Elokuvassa Epämiellyttävä totuus luetellaan monia keinoja pysäyttää ilmastonlämpeneminen, eivätkä nuo taot vaadi supersankarin kykyjä. Aloitapa vaikka tutustumalla Helsingin Sanomien Muuttuva ilmasto -sivuihin.

On sääli, että ihminen rakastaa rahaa niin paljon, ettei osaa käyttää sitä todellisten aarteiden säilyttämiseen ja suojelemiseen. Noita todellisia aarteita ovat vaikkapa luonto, elämä, puhdas ympäristö ja tulevaisuus.