Kenellekään eivät liene vieraita tokaisut miesten putkiaivoista tai naisten käsittämättömästä kyvystä tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Itse puhun sujuvasti puhelimessa samalla kun selailen Facebookkia, katselen televisiota ja luen historiankokeeseen. Taitaa tumpeloimpia putkiaivoja jo ajatuskin hirvittää. Eräs miespuoleinen ystäväni ei uskonut rennon shoppailun ja ruotsin puhumisen onnistuvan samalla kertaa. Me tytöt todistimme tämän luulon vääräksi.

Vaikka putkiaivoisuus tuntuukin varsin tehottomalta tavalta käyttää aikaa, on siinä myös oma johdonmukaisuutensa. Ensiksi luetaan kirjoituksiin, sitten tehdään koe. Sitten voikin käydä viikon töissä ja alkaa lukea pääsykokeisiin. Aikaa esimerkiksi tyttöystävän huomioimiseen voi jättää sitten pääsykokeiden jälkeiselle ajalle. Yksinkertaista, eivätkä ajatukset taatusti lähde kähertymään minkäänlaisille solmuille.

Asiat luonnistuvat varsin nopealla tahdilla, kun hoitaa kaiken kerrallaan. Sitä pystyy siivoamaan, kokkaamaan, opiskelemaan, rakastumaan, vihastumaan ja katkeroitumaan siinä ajassa, kun mies on vasta kaivanut imurin esille. Aikaa ei ole hukattavaksi, vaan kalenteri on täytettävä mielellään lievästi päällekkäin lomittuvilla menoilla. Pitäisiköhän sitä alkaa opiskella vielä vaikka italiaa?

Vaikka putkiaivoisuus on yleensä miehiin rinnastettava ominaisuus, iskee tämä miehinen vaiva myös tietyissä tapauksissa kanssasisariimme. Nainen muuttuu putkiaivoiseksi ja keskittymiskyvyttömäksi, kun hormonit hyrräävät rakastumisen tai ihastumisen takia. Enää ei luonnistu monien asioiden päällekkäin hoitaminen, oikeastaan imuriin tarttuminen tuntuu turhan raskaalta toimelta. Nainen saattaa löytää itsensä tuijottamasta valkoista seinää ajatukset varsin putkimaisessa muodostelmassa. Putken toisessa päässä kummittelee sen ihanuuden kasvot.

Ehkäpä naisille luotiin kyky toimia tehokkaasti ja nopeasti, sillä kun suuremmat tunteet istuvat päälle, lamautuu nainen totaalisesti. Mies pystyy putkiaivojensa ansiosta sulkemaan tunteensa pois päältä ja keskittymään elämiseen, mutta naiselta se ei onnistu rakkauden tuhotessa järkevän aivotoiminnan. Syöminenkin saattaa siinä tilanteessa unohtua tyystin. Naisen kyky hoitaa asiansa yhdellä kertaa onkin suorastaan elintärkeä, täytyyhän hänen hoitaa kaikki ne asiat, jotka suurien tunteiden aikana jäivät vaille huomiota.