Kalenterissani oli tälle päivälle huolestuttava merkintä: "Hammaslääkäri klo 8.00" Monet ihmiset pelkäävät hammaslääkäriä. Ehkä syynä ovat pelottavat porat, valkoiset seinät tai se, että vieras ihminen pääsee niin lähelle sinua. En itse oikeaa vastausta (joita on varmasti useita) tiedä, sillä en itse pelkää hammaslääkäriä. En vain pidä siellä käymisestä.

Saavuin paikalle kymmenen minuuttia etuajassa. Olin valmistautunut tarkastukseen pesemällä hampaat superhuolellisesti tarkistaakseni, ettei hampaiden väleihin vain olisi jäänyt leivänmuruakaan. Odotushuone kulttuuriin kuuluu lukea juorulehtiä, joita kukaan ei missään muualla lue. Jouduin kuitenkin rikkomaan tämän perinteen ja luin hiki hatussa kuvaamataidon kokeeseen. Kyllä toisella puolella odotustilaa istunut pappa ihmetteli oikkuani Seiska kädessä.

Hammaslääkärit ovat aina myöhässä. Joudut aina odottamaan vähintään viisi minuuttia, ennen kuin pääset sisään. Joskus odotusaika voi venyä jopa tunneiksi. Ajattelin aloittaa hammaslääkäreiden päivän tulemalla ajoissa, kuten jo kerroin, eivätpähän ainakaan minun takiani jätättäisi koko loppupäivää. Luin, luin, luin ja luin. Kello oli 8.15 kun sukunimeni kajahti tyhjässä odotustilassa (perinteitä kunnioittanut mies oli päässyt jo sisälle toiseen tilaan). Nyt yritetään etsiä logiikkaa tästä tarinasta. Se joka sen löytää, saa erikoismaininnan! MIKSI minut oli kutsuttu jo kello kahdeksaksi, jos kerran pääsin sisälle vasta vartin myöhemmin? Olin ensimmäinen potilas ja hammashoitajat olivat olleet paikalla jo ennen minua. Ei ihme, että hammaslääkärit ovat aina myöhässä...

Sisälle päästyään potilas kohtaa monia pikkuisia tilanteita, joissa pitäisi osata käyttäytyä oikeen. Esimerkiksi, minne jätät laukkusi? Odotushuoneeseen sitä ei voi jättää, mutta jos otat sen hammaslääkäripenkkisi viereen, se on varmasti hoitajien tiellä. Ratkaisin tilanteen jättämällä laukkuni oven viereen. Sen massiivisen tuolin kanssa on myös aina ongelmia. Miten siinä löytää mukavan asennon liikaa vääntelehtimättä? Tai kuka ottaa ne naurettavat aurinkolasit pois kun hoito lopetetaan; sinä vai hoitaja? Tai missä vaiheessa voit nousta ylös, kun penkin selkänojaa nostetaan? Nousetko sen mukana ylös asti vai käytätkö omia vatsalihaksia?

Olin sisällä kolme minuuttia, sen verran, että hoitaja päätti, että tulen loppuvuodesta näyttämään jälleen viisaudenhampaitani. Koko vaiva tämän takia? No, sainpahan ainakin olla pois puolikkaan ensimmäisestä ruotsintunnista.

Älkää siis lapset pelätkö hammaslääkäriä. Eivät ne hoitajat niillä laitteillaan sinua tapa, eikä niiden kumihanskojen tehtävä ole estää sormenjälkien jäämistä, ne ovat vain hygieniasyistä heillä.