Tänään satuin istumaan television ääreen samalla, kun Kolmosen kohusarja Suurin pudottaja alkoi. Päättäjät ovat selvästi halunneet muokata ohjelman formaattia, sillä perinteisen joukkuekilpailun tilalle on tullut vaihtelevia teemoja. Muutamia viikkoja sitten näin tosiaan vastaan kilpailevan kihlaparin. Tällä viikolla oli vuorossa kaksi perhettä, molemmissa äiti ja isä sekä tytär.

Koko perhe oli molemmissa tapauksissa selvästi ylipainoinen. Ensimmäinen tyttö painoi 80 kiloa. Tyttö muuttui kuitenkin heti kevyeksi, kun toinen tyttö astui vaa´alle. Hän painoi yli sata kiloa, kuten vanhempansa.

Voin kuvitella tilanteen stressaavuutta ja nöyryyttävää sävyä molempien tyttöjen näkökulmasta. Täysikasvuisellekin on rankkaa paljastaa oma löllyvä ja ylipainoinen vartalonsa pienissä shortseissa sekä topissa astuen puntarille televisiokameroiden edessä. Jos se on jo raskasta aikuisille, miltä se tuntuukaan murrosikäisestä nuoresta, jolla nykypäivän yhteiskunta jo valmiiksi sanelee äärettömän tarkat kauneusihanteet? Minkälainen vanhempi asettaa lapsensa tuollaiseen tilanteeseen?

Usein paheksutaan vanhempia, jotka eivät välitä lapsistaan, vaan antavat heidän huidella ympäri maita ja mantuja ilman minkäänlaista valvontaa. Pahimmassa tapauksessa huoltaja saattaa käydä ostamassa alaikäiselle lapselleen viinat (kyllä, sellaisia tapauksia on tullut vastaan kasoittain). Nykyään ylihuolehtiminen ja lasten lelliminen on kuitenkin muodostunut monissa tapauksissa suuremmaksi ongelmaksi kuin liian vähä huolehtiminen. Nuoremmat saavat mielin määrin leluja, vanhemmat viihde-elektroniikkaa, pelejä, vaatteita ja meikkejä. Lapsille halutaan syöttää herkkuja, jotta he tulisivat iloisiksi. Tie lapsen sydämeen käykin tätä nykyä vatsan kautta, mutta tuo tie pidentyy pidentymistään lasten vatsojen paisuessa joka suuntaan.

Onneksi lasten liikalihavuuteen on jo kiinnitetty huomiota. Kuitenkaan vain kouluruokien muuttaminen terveellisempään suuntaan ei auta. Koko perhe tarvitsee ravistelun, sillä mallinsa ja arvonsa lapsi kuitenkin suurimmaksi osaksi perii kotoaan. Sillä vanhempi, joka syöttää lapsensa lihavaksi, antaa samalla huonommat lähtökohdat lapsen koko elämälle. Luuston ynnä koko muun kehon täytyy lapsuusvaiheessa saada liikuntaa ja monipuolista ravintoa, jotta se kehittyisi hyvin. Myös liikunnan harrastaminen on helpompaa aloittaa nuorella iällä.

Älkää siis lihottako lapsianne. Sen sijaan, että menette Raxiin mättämään sisuksiinne roskaruokaa joka lauantai, menkää koko perheen voimalla ulos. Eikä tämä koske vain niitä epäterveellisesti eläviä: ei se raitis ilma normaalipainoisillekaan pahaa tee.