Ihmisen elämä on kuin elokuvaa. Sinä itse olet elokuvasi päänäyttelijä ja ympärilläsi pyörii enemmän ja vähemmän tärkeitä sivuhahmoja. Nämä elämän elokuvat ovat kuitenkin silkkaa improvisointia, valmista käsikirjoitusta ei ole. On vain sinä, ja lähtökohdat tarinallesi.

Jos saisit tehdä elokuvan, haluaisit toki siihen näyttelemään mahtavia tyyppejä ja loistavia näyttelijöitä. Brad Pitt ja Angelina Jolie eivät kuitenkaan ole välttämättä niitä kaikkein realistisimpia mahdollisuuksia tällaisen pienen suomalaistytön elämän elokuvan tähdiksi. Roolittamisessa täytyy olla muutenkin tarkkana, ettei oma pääosa jää jonkun toisen henkilön varjoon. Silloin elokuva sinusta muuttuu elokuvaksi henkilöstä X. Ja jos toinen henkilö tai asia riistää sinulta johtopaikan elämässäsi, miten mikään on sitten enää mahdollista.

Näin tänään yläaikaisen tuttavani. Pikemminkin se oli pikainen vilaus, sillä ajoin hänen ohitsensa pyörällä kun hän istui bensa-aseman luona. Hetken muistin tuon yläasteen viimeisen vuoden, tytön ärsyttävyyden ja nokkavuuden, kuinka hän katsoi minua alaspäin. Ja kuitenkin häntä oli kestettävä kuukaudesta toiseen yhteisten tuntien takia. Silloin hänen roolinsa elokuvassani oli suurempi kuin nyt. Nykyään hän on massakohtauksessa kameran linssiin poimittu hahmo.

Kuitenkin se asia, mistä tämä pohdinta lähti, ei kuitenkaan liity tuohon tuttavaani mitenkään. Elämien elokuvissa on se ongelma, että siinä sivuosia näyttelevät henkilöt ovat pääosassa omassa elokuvassaan ja lisäksi sivuosassa monissa, monissa muiden ihmisten elokuvissa. Joku henkilö saattaa olla omassa elokuvassasi vastanäyttelijäsi, kun taas sinä olet tuolle toiselle vain tärkeähkö sivuhenkilö. Olet yksi vaihtoehto, vaihtoehto vaihtoehtojen joukossa. Jos hän valitsee sinut, lähtee molempien elokuva seuraamaan tiettyä juonta. Jos hän taas valitsee jonkun toisen, saavat monet elokuvat toisenlaisen jatkumon.

Miten siis saada roolitukset täsmäämään? Miten saada tärkeät henkilöt oikeisiin rooleihin? Miten saat mainostettua itsesi oikeisiin rooleihin toisten ihmisten elokuvissa? Tässä, rakkaat lukijat, on ihmissuhteiden petollinen juoksuhiekkakohta. Siitä ei ylös nousta oikean vastauksen kanssa.

 

622232.jpg

Pakko laittaa tämä kuva vielä tänne. Miksikö? Koska se nyt vaan on niin ihana.